Snabba Tips angående badrumsbelysning, färger och inredning

Belysning:
Att använda sig av ljus på rätt sätt gör enorm skillnad för hur badrummet uppfattas. 

Satsa därför på belysning, gärna på flera olika platser, och i flera olika former. Tänk även på att all belysning inte behöver synas. Man kan även stoppa in lampor i ramar, kanter och tak, och man inte vill ha dem väldigt synliga.

I badrummet behöver du minst två armaturer för att få en bra belysning. En lampa i taket som ger ett bra allmänljus samt någon form av punktbelysning vid spegeln. Vid spegeln är det ultimata att ha belysning från båda sidorna för att undvika skuggor i ansiktet.

Kaklade badrum reflekterar och sprider det befintliga ljuset. 

Om du bara har lysrör i badrummet kan det kännas kallt och avskalat. Använd därför gärna glödlampsbelysning för att få en varmare atmosfär.

Färger
De färger som används påverkar vårt intryck av badrummet väldigt mycket. Enkelt uttryckt kan man säga att ljusa färger förstorar, medan mörka färger förminskar. Om du vill skapa illusionen av ett större badrum än vad du egentligen har, är det därför en god ide att satsa på ljusa färger, t.ex. vitt, vid renoveringen. Av samma anledning undviker även de flesta mörka färger.


Minimalistiskt?
Undvik att stoppa in för mycket i badrummet, fast det kan kännas lockande, eftersom det finns så mycket kul på marknaden numera. Detta gör dock bara att badrummet känns rörigt, och kommer även göra det svårare att rengöra. Tänk även på att du förmodligen kommer att stoppa in en hel del saker i badrummet när du väl börjar använda det, så att planera det så avskalat som möjligt är i regel en god ide även med tanke på detta.

Rengörning:
Välj alltid material som är så lätta att rengöra som möjligt. Om du inte kan hålla badrummet rent när du väl använder det, kommer det inte att uppfattas som rent och fräscht, hur mycket själva badrumsrenoveringen än kostade.

Inredning
Ett bra tips för att göra renoveringen så lyckad som möjligt är att alltid ha ett visst blickfång i badrummet. Det kan vara t.ex.:

  • En mycket snygg spegel
  • Ett ovanligt tvättställ
  • Ett vackert badkar eller liknande.

Exakt vad du bestämmer dig för att ha som blickfång är egentligen mindre viktigt än att du faktiskt har ett. Genom att ha ett blickfång i rummet, gör du det mer dramatiskt, och det gör även det lättare att hitta en “röd tråd” att ha i hela inredningen.

Slarva inte med detaljerna:
Slarva inte med mindre, till synes obetydliga detaljer som kranar, avlopp, handtag och liknande. De gör nämligen otroligt mycket för helhetsintrycket, trots att det kanske inte känns så!