Renovera Badrum själv eller anlita expert?

Att anlita eller att inte anlita badrumsentreprenör - Det är den stora frågan!

Detta handlar till stor del om kostnader. Många anser att man kan spara upp til 50 % av renovationskostnaden genom att göra renoveringen själv istället för att anlita ett proffs.


Många tänker dock inte på att det tar betydligt längre tid att göra det själv, dels eftersom du förmodligen inte kommer att jobba med renoveringen på heltid, och dels för att du jobbar långsammare än ett proffs.

Läs mer: Generella frågor om badrumsrenovering

Att göra renoveringen själv rekommenderas främst om du:

  • Har erfarenhet av renovering sedan tidigare.
  • Enbart ska genomföra mindre ändringar, och inte t.ex. renovera hela badrummet.
  • Inte ska dra nya ledningar av något slag.
  • Inte kräver någon ny planering eller omstrukturering av badrummet.

Glöm inte heller att om det är en helrenovering av badrummet det gäller, så kan ett proffs komma på smarta lösningar, som gör att du får plats med mer i badrummet än om du hade planerat det själv.

Dessutom ska badrumsrenoveringar dokumenteras på olika sätt för att din hemförsäkring ska gälla. Detta är något man som privatperson i regel inte har koll på, men ett proffs vet givetvis exakt vad som gäller.

Om det verkligen är mycket viktigt för dig att spara lite pengar på att göra arbetet själv, kan du givetvis även välja en kompromiss, dvs. att göra vissa enklare bitar av renoveringen själv, och ta hjälp med det du inte känner att du klarar av på egen hand.

Läs mer: Renovera badrummet i Stockholm