Generella frågor

Badrumsfrågor (FAQ)

Måste jag vara hemma medan de utför arbetet?


Oftast lämnar man nyckeln till den platsansvarige. Ansvar ligger sedan hos byggföretaget att inte något försvinner eller blir skadat.

Kan jag hålla inne med hela betalningen till dess arbetet är klart?

På större arbeten gör man alltid en betalplan, där man betalar %- satser under arbetets gång. Ifall summan är av mindre värde kan man oftast betala när arbetet är utfört. Material ska alltid kunden betala. Det får inte kunden hålla inne med att betala! 

Ska jag plasta in alla möbler och lägga skyddspapp på golvet?

Kom överens med hantverkaren om vem som gör vad inför badrumsrenoveringen. Det blir oftast billigast ifall man skyddar golv och möbler själv. Samma sak med städningen. Ifall byggföretaget städar efter en renovering eller en tillbyggnad måste man ju betala för detta.

Ska jag välja olika hantverkare eller ett företag som har alla?

Det går alltid fortast om man anlitar ett något större företag som redan har alla kategorier av hantverkare. Ska man själv hitta en elektriker kan de vara svårt att just den dagen han behövs få loss honom till att göra detta jobb.

Behöver jag upplysa bostadsrättsföreningen att jag gör om i mitt kök/badrum?
Ja, man ska alltid ta kontakt med föreningen. Det brukar inte vara något problem. Ifall man ska bila upp golv kan det även vara bra att informera grannanar om detta jobb. Du har kanske en granne som arbetar natt och ligger och sover en del dagar…

Vart vänder jag mig ifall jag inte är nöjd med resultatet?
Försök först att påtala de fel som uppstått. Be hantverkaren rätta till detta. Att gå till domstol kan bli en lång och utdragen prosses. Under tiden ser ditt hem ut som en byggarbetsplats. Du kan även gå via ARN för att få hjälp från en utomstående organisation. Ifall du vill bevisa att hantverkaren har gjort ett fel kan du ringa en besiktningsman. Du ska då vara medveten om att kostnaden för besiktningen måste du stå för.

Renoverar man både toalett, kök och badrum samtidigt eller var för sig?

Ifall lägenheten är helt tom är det bäst att utföra alla arbeten på en gång. Om det är så att man bor i lägenheten är det nästan omöjligt att renovera både kök och badrum samtidigt. Ifall man har både toa och badrum som ska göras om är det bäst att renovera badrummet först så man kan använda toaletten under tiden.

Vill du veta lite mer tips inför renoveringar kan du läsa det här